8/24/2022

Lansering av periodiserat program för 2022/23

Vi har tagit ett kort snack med Elin Wennman som skrivit årets program för att få lite insikt i och tips och trix för att maximera nyttan av programmet.

Elin i egen hög person

Elin, hur har du tänkte när du utformade programmet? Vilken filosofi ligger bakom?

Periodiseringen är en “konformad” periodisering där vi börjar brett och mer allmänt för att sedan göra träningen allt mer specifik när vi närmar oss ”race perioden”. Vi har valt Vätternrundan/halvvättern och landsvägscupen som huvudsaklig målsättning, men CX och MTB funkar ju också bra. Periodiseringen är indelat i Base 1, Sharpening 1, Base 2, Sharpening 2 och slutligen race.

Över året så kommer det se ut såhär månad för månad:

- Base 1 september till slutet av oktober (v37-44)

- Sharpen 1 november till slutet av december (vecka 45-52)

- Base 2 januari till slutet av februari (vecka 1-9)

- Sharpen 2 vecka 10-18 (mars till början av maj)

- Race inklusive Formtoppning vecka 19-26 (maj till slutet av juni)

- Fortsättning race + Återhämtning och efterrull vecka 27-36 (juli till början av september)

Så varför ska jag följa periodiseringen?

Anledningen att följa en periodisering är att få hjälp och motivation till progressiv träning ev mot ett specifikt mål. Få hjälp med strukturen och slippa tänka så mycket själv. Få ta del av ett färdigt upplägg och modulera det efter sina egna förutsättningar, behov och målsättning.

Okej, men hur vet jag hur mycket jag ska träna då?

Jag tycker absolut man ska tänka hållbart, vara realistisk men modig. Planera för utveckling men ta hänsyn till hur resten av ens liv ser ut. Hur mycket träning behövs, hur mycket träning har jag plats för, hur mycket övrig träning och stress har jag i mitt liv? Och något som är väldigt viktigt, planera så att återhämtningen också får sitt viktiga utrymme.

Hur tänker ni kring styrketräning i programmet?

Jag vet att man helst av allt vill maxa tid på cykeln som hängiven cyklist, jag är likadan. Men styrketräningen kan hjälpa dig att utveckla kraft på hojen, förbättra tålighet, inte minst förebygga skador och ge kroppen en mer balanserad belastning.

Har du några avslutande saker att tänka på när jag start programmet?

Jo, främst så tänker jag det är viktigt att du:

- Utgår från rätt siffror. Dvs gör ett FTP-test så du vet att dina träningszoner hamnar rätt.

- Känn efter och reflektera. Siffror är asbra, men ta också hänsyn till kroppens reaktioner. Både på enstaka pass men även din träningsplan överlag.

- Det är du som räknas. Du är unik, dina förutsättningar likaså. Låt dig inspireras av andra runt dig men jämför dig bara med dig själv och våga se din egen utveckling, då håller du motivationen vid liv och progressionen fortsätter.

Vi säger tack till Elin och hoppas du får riktigt bra resultat från årets periodisering.

BOKA ETT GRATIS pass och bli en starkare cyklist