8/16/2022

Börja träna styrka efter säsongen, det här ska du tänka på


Nu står du där efter säsongens slut och funderar. Det här är vintern du ska bli riktigt stark i kroppen, så du kan hålla hela nästa säsong, stark som få på cykeln.

Men hur börjar du? Och med vad? Frågorna är många. Jag ska försöka ge några svar som gör starten lättare för dig.

- Börja tidigt! Att utveckla din styrka på riktigt tar tid. Ju fler veckor med ordentlig styrketräning du kan ge dig själv, desto bättre. Ta dig an gymmet redan veckan efter sista A-tävlingen, eller veckan du är tillbaka på jobbet.

- Börja försiktigt! Om det är veckor sedan du senast rörde en vikt behöver du anpassa träningen de första veckorna. Plocka av lite vikter från de stora basövningarna, fokusera på form och rörlighet. Gör inte för mycket arbete, utan sluta medan du fortfarande är lite pigg.

- Bygg upp långsamt! Sträva efter att öka motståndet gradvis, så att vikterna du tränar med i slutet av säsongen är tyngre än de du började med. Det ger också kroppen gott om tid att anpassa sig på flera plan.

Vårt gym

- Börja enkelt! Välj ut 3-5 övningar, varav åtminstone två är sådana där du rimligt kan bli starkare. Som cyklist behöver du styrka i ben, höft och bål främst, men det skadar inte att ge resten av kroppen lite uppmärksamhet.

Ta hjälp! Anlita en coach som bryter ned dina behov och ger din träning riktning, i stället för att försöka bemästra ytterligare en del av träningen.

Vår coach Jacob är tillgänglig i studion och har mångårig erfarenhet både som PT och fystränare. Han kan hjälpa dig både med själva träningspassen samt träningsupplägg för säsongen.

Läs mer om vårt PT-erbjudande här på länken. Du kan alltid börja med en gratis konsultation.

BOKA ETT GRATIS pass och bli en starkare cyklist